YLE | UUTISET TALOUS
Talous 7.10.2015 klo 11:47
Teksti: Sanna Pekkonen| Kuva: Mikko Kuusisalo / Yle

Neljä pirkanmaalaista startup-yritystä etsii sijoittajia tavallisista kadunkulkijoista. Suomen ensimmäisessä alueellisessa joukkorahoituskampanjassa kasvuyritysten osakkeita voi hankkia muutaman sadan euron sijoituksella.

Mistä on kyse?

Tredea, Accelerando ja Invesdor järjestävät ensimmäistä kertaa kaikille avoimen alueellisen joukkorahoituskampanjan Pirkanmaalla.
Neljällä pirkanmaalaisella startup-yrityksellä on lokakuun loppuun asti aikaa kerätä mahdollisimman paljon sijoituksia.
Kuka tahansa voi sijoittaa osakkeisiin parin sadan euron minimisummalla. Eniten sijoituksia kerännyt yritys pääsee esittelemään ideaansa suureen startup-tapahtumaan marraskuussa Helsingissä. Pirkanmaalaisilla on tänä syksynä ainutlaatuinen tilaisuus tukea paikallisia kasvuyrityksiä. Pirkanmaalla järjestetään Suomen ensimmäinen alueellinen joukkorahoituskampanja, jossa startup-yrityksille etsitään sijoittajia.

Kuka tahansa voi sijoittaa neljään pirkanmaalaiseen kasvuyritykseen muutaman sadan euron minimisummalla.

– Aiemmin sijoittajia on etsitty samalla tavalla enkelirahoittajista, eli puoliammattimaisista sijoittajista. Nyt koimme, että laajat joukot voisivat sijoittaa vielä listaamattomiin yrityksiin, toteaa projektin vetäjä Jussi Heinilä yrityskiihdyttämö Accelerandosta.

Vastaavaa joukkorahoitusta ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa.

Yksinkertaiset ideat veivät finaaliin

Joukkorahoituskampanjassa sijoituksia etsivät Eximap, Poppaa, Runteq ja Skillzz Up.

Eximapin mobiilisovelluksen avulla autojen huoltokorjaamot ja varaosakaupat voivat tarjota palvelujaan suoraan asiakkaan puhelimeen. Poppaa tekee tarinavetoisia mobiilitoimintapelejä. Runteqin sovelluksella kuntojuoksijat voivat kehittää itseään älykkään teknologian avulla. Skillz Up on taas yksilöllistä oppimista mittaava ja kehittävä sovellus.

Joukkorahoituskampanjan finaalipaikkoja tavoitteli yhteensä 15 yritystä.

Heinilän mukaan nämä neljä yritystä valikoituivat finaaliin, koska niiden liikeideat olivat helposti ymmärrettäviä, tuotteet melko valmiita ja tiimi on koossa.

Palkintona lisää näkyvyyttä

Yrityksillä on aikaa kerätä rahoitusta lokakuun loppuun. Eniten sijoituksia kerännyt yritys pääsee esiintymään suureen startup-tapahtumaan Slushiin, joka järjestetään marraskuussa Helsingissä.

Yritykset tavoittelevat kampanjassa vähintään 50 000–60 000 euron summia. Yrityksistä Eximap on jo saavuttanut tämän tavoitteen.

Heinilä muistuttaa, että yksityinen rahoitus on tärkeää kasvuyrityksille.

– Alkuvaiheessa yrityksillä ei ole tuloja kattamaan tuotekehitystä ja markkinointikustannuksia. Pankit ovat nihkeitä sijoittamaan tällaisiin kohteisiin, joten yritykset tarvitsevat yksityistä rahoitustukea, toteaa Heinilä.

Sijoittajat saavat vastineeksi yrityksen osakkeita ja osakkeen mahdollisen arvonnousun sekä pääsevät mukaan yhtiökokouksiin.

Vaikka vain muutama kymmenestä kasvuyrityksestä menestyy, Heinilä kannustaa pirkanmaalaisia sijoittamaan paikallisiin yrityksiin.

– Minimisummalla pääsee omistajaksi mielenkiintoiseen kasvuyritykseen, joka voi olla seuraava Nokia.

Joukkorahoituskampanjan järjestävät yrityskiihdyttämö Accelerando, Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea ja joukkorahoituspalvelu Invesdor.

Alkuperäinen artikkeli